Tachtig jaar fietsen

Het fietsenhuis Ampe – tegenwoordig ook Ampe Cycling genoemd – bestond in 2016 precies tachtig jaar, maar heeft die verjaardag pas recent gevierd met het van a tot z renoveren van de aloude winkel in hofstraat.

De make-over is indrukwekkend. “Maar’, aldus de zaakvoerder Ludo Ampe, “de kernwoorden van onze handel blijven al ruim acht decennia dezelfde: service en kwaliteit.”

Het fietsenhuis – winkel met atelier – wordt gerund door Ludo Ampe en zijn vrouw Patricia Bamps. Ludo is de derde generatie van vader op zoon die in fietsen handelt. Wijlen zijn grootvader Alfons startte in 1936 met de toen nog kleinschalige zaak, waarna Ludo’s vader Maurice (intussen 86) voor de verdere ontplooiing zorgde. In 1981 kwam Ludo mee aan het roer, nam alles geleidelijk aan over en gaf er almaar meer eigentijdse impulsen aan. Maurice bleef nog tot zo’n vijf jaar geleden meehelpen. “Tot in de jaren negentig werden de fietskaders hier ambachtelijk gemaakt en de fietsen ermee geassembleerd’, gaat Ludo in de tijd terug. “Daarna kochten we aluminium kaders in en bleven tot rond 2000 eigen fietsen assembleren. Nu zou dat uitzonderlijk nog wel eens gebeuren, maar niet veel meer. We verkopen fietsen van uiteenlopende merken, maar zeker nooit brol. We proberen onze klanten een zo gevarieerd mogelijk aanbod van kwaliteitsproducten te bieden, zowel op het vlak van fietsen als van kleding, sportvoeding en accessoires. Van goedkoop tot duurder, maar altijd de beste koopwaar voor de prijs die de mensen willen geven.”

Grondige verbouwing

Toen de zaak in 2016 tachtig jaar bestond, begonnen Ludo en Patricia e broeden op een grondige renovatie van de winkel. Maar uiteindelijk werden de plannen pas vanaf september 2017 uitgevoerd. “Eind vorig jaar was alles af” zegt Ludo. “We beschikken nu over een winkel die veel overzichtelijker is dan vroeger, met ook een koffiehoek. Warme materialen en rechtstreeks oogcontact met het atelier. Patricia en ik hebben de plannen grotendeels zelf uitgetekend. Ons uitgangspunt was de beleving te doen toenemen.”

Ook elektrische fietsen

Ludo heeft de trein van de elektrische fietsen niet gemist. “We zijn daar intussen al tien jaar in gespecialiseerd. De fietsen kunnen bij ons aan de computer uitgelezen worden als er iets hapert. Want we willen topservice leveren. Er is geel Chinese pruts op de markt en zo laten sommige mensen zich helaas door lagere prijzen verleiden tot een domme aankoop waar ze snel spijt van krijgen."

Bezoek onze vernieuwde showroom

kom naar de winkel